Kurátorské klikání #40: Duben 2022

Narozeninový měsíc. Hezký a intenzivní. Tak intenzivní, že teď, posledního, zatímco děti spí, sedím brzo ráno u kávy, vydechuju, reflektuju, trochu smutním, co všechno jsem nestihla, píšu si, co jsem stihla a chtěla bych si zapamatovat a taky poslat dál. Dubnový kurátorský výběr je tady - a zrovna koukám, letos v dubnu slaví kulatiny. :) Tak ať se vám líbí! 




"V současné době je průměrná délka lidského života, pokud se dožijete 80 let, 4 000 týdnů: 4 000 sobotních večerů, 4 000 líných nedělí, 4 000 pondělních rán. Co s nimi uděláme?" V květnu vyjde v češtině bestseller Olivera Burkemana. Těším se na ni už dlouho a po tomto rozhovoru ještě o kousek víc. 

Popravdě, v americký sen jsem přestala věřit hned, jak jsem se do USA odstěhovala. Ale plamínek víry pořád doutnal. V roce 2022 už jsou z něj jen jiskry, po tomto podcastu Redneck těsně před definitivním uhašením. 

A ještě jednou Amerika. Proč už nemluví stejným jazykem, ptal se The Atlantic. (anglicky)

Markétin podcast přiznám se skoro neposlouchám, ale protože k Číně mám tady v Malajsii hodně blízko, čínský díl jsem si pustila a dobře jsem udělala. Začíná to jedním časovým pásmem na zemi velikosti USA, končí pracovními tábory. 

Vyšel nový Středověk. Poslouchám ho pravidelně při běhání a pořád mě chlapský kamarádský pokec baví. Petr, Honza a Martin mají přehled a možná trochu nos nahoru (říkejte někomu, kdo nemá na zaplacení účtu, že není důležitý, jestli máte v garáži jedno auto nebo dvě), ale zatím odpustitelně. 

První malajská fotografka, která to dotáhla do Getty Images, na dvě olympiády, měla fotku na titulce magazínu Time a do Forbes žebříčku 30 pod 30. Offline je stejně tak inspirativní jako online. Mám s ní v plánu rozhovor sem na blog - zajímalo by vás něco? 

Katarína je slovenská architektka dlouhodobě žijící v Paříži, kterou práce jejího muže přivedla do Kuala Lumpur. "Když nemůžu pracovat v oboru, co bych tady mohla dělat?" ptala se sama sebe a pár týdnů poté začala navrhovat a vyrábět šperky. Už mám doma tři - na dobu, kdy mě Oliver přestane tahat za všechno a já konečně budu elegantní skoro jako Katarína. Kuk. :) 

Never miss ... recept od Florentýny. Nemám moc co dodat, uvařte si to. 

"Dědeček jednou řekl vnukovi: "Odehrává se ve mně zápas, souboj mezi dvěma vlky. Jeden z nich je zlý - mrzutý, chamtivý, závistivý, arogantní a zbabělý. Ten druhý je dobrý - klidný, laskavý, štědrý, poctivý a spolehlivý. Tito vlci bojují také v tobě a ostatních lidech. 
Chlapec se zamyslel a potom se zeptal: "A který vlk zvítězí?"
"Ten, kterého krmíš."
Krmte přirozenost - toho dobrého. Začít můžete s touto krásnou knížkou. 

Zajímá mě krypto, ale vím o něm úplné prdlajs. A ráda bych to napravila. Nepřidáte se?


Přeju láskyplný plán!