Jak cestovat míň a mít z toho víc?

Minulý víkend jsme strávili s rodinou v Singapuru. Ještě nedávno bych měla pocit, že odjet někam na tři dny nedává smysl, protože „nemůžeme nic stihnout“, takže jsou to vyhozené peníze. Po třech dnech jsem ale přijela překvapivě spokojená a naplněná, přestože jsem – taková tragédie! :) – nebyla ani v Orchard Road.  Probírám si teď v mysli, co za ten dobrý pocit mohlo a co bych si z toho mohla vzít do příštích cest coby protilátku na svoje neustálé FOMO. Tady je pár myšlenek, ke kterým jsem zatím došla:  



  • Tři čtyři dny jsou podle mě ideální čas na to, abych chtě nechtě musela přijmout, že nestihnu všechno. A tak jsem musela vybírat, co má smysl a co bych doopravdy chtěla. 
  • Čím omezenější jsem časem, tím pečlivěji se vyplatí plánovat, respektive svoje plány pořádně kurátorovat. Vím to. A udělala jsem to. 
  • Moje plánování totiž probíhá klidně několik let. Mám v počítači a v telefonu složku "Travel" a vždycky, když vidím něco zajímavého, házím to tam. Protože zajímavých tipů na wishlistu se mi obvykle sejde víc než lze reálně zvládnout, než jsme odjeli, všechny tipy jsem si prošla a vytřídila.  
  • První klíč byl téma našeho cestování. Když jedeme k moři, je to hlavně radost pro děti, ke které když si já a B. zabookujeme nějakou aktivitu pro každého z nás, je to tak akorát. Pokud jdeme do města jako Singapur, bylo jasné, že téma nebude odpočinek a bazén, ale hlavně poznávání. 
  • Dál jsem třídila podle klíče, že jedna větší věc denně stačí. Protože jsme čtyři, každý si vybral něco ze svého soudku: děti vodní hřiště v Gardens By The Bay (čtvrtek), B. zajímalo akvárium (pátek), já jsem se chtěla dozvědět víc o singapurském veřejném bydlení (sobota). Kromě toho jsem se snažila ptát sama sebe, co by mě fakt mrzelo, kdybych odjela a tohle neviděla. U Singapuru jsme se shodli ještě na ZOO a vyhlídce na Marina Bay Sands hotelu (to je ten s tou lodí na střeše na úvodní fotce). K tomu jsem na místě propojila veřejnou dopravu, protože kluci milují vlaky a monorail a třeba cesta do singapurské zoo na předměstí je skvělý způsob, jak se pořádně povozit a zároveň dostat tam, kam jsme potřebovali. Anebo jsem si objednala koktejl "Singapore Sling" na střeše Marina Bay Sands, kde jsme piknikovali při západu slunce, protože jsem věděla, že nikam do baru, kde bych si ho dala, se s dvěma dětmi nedostanu a objednat si ho v hotelu prostě není "ono". Další stihnuté věci nad rámec plánu byly fajn, ale když jsem si splnila, po čem jsem toužila, nestihnutá Orchard Road mě vůbec netrápila.  
  • Aktivitu pro sebe jsem si vybrala tak, aby to nebyla jenom turistická past, ale abych trochu víc pochopila místo, kde se nacházím, případně mi dodala nějaké zajímavé téma, které by se dalo napsat třeba do Respektu nebo do Deníku N. Už poněkolikáté za posledních pár výletů jsem se dívala na "AirBnB aktivity", kde místní sice nabízejí spoustu hloupostí typu "hezky vás vyfotím vás u Marina Bay Sands", ale i skvělých věcí jako je právě tour zaměřená na singapurské veřejné bydlení. To je přesně, co mě zajímalo! A výborný tip, jak se seznámit s někým z místních.
  • K tomu patří pár dalších důležitých maličkostí, které dělám v každém místě: koupím si místní noviny v angličtině, jdu do potravin, projedu se MHD, kde to jde, snažím se chodit pěšky nebo jdu brzo ráno běhat, abych poznala okolí, jím, co jedí místní, takže v Singapuru zásadně v "hawker stalls". Pak mi ani tolik nevadí, když kvůli svým mužům musím do italské restaurace na pizzu a špagety. Já si tam nic neobjednám, jen dojím zbytky a místo do talíře zírám na lidi.
  • Poslední dobou také hodně využívám tento blog a všechny kontakty, které mi za roky psaní přinesl. Žije v daném místě někdo z vás, s kým se znám jen online? Výlet je ideální způsob, jak se konečně seznámit osobně a poznat místo, kde žijete, vašima očima. Tímto srdečně děkuju Evě za piknik, pouštění draků, knihy! A hlavně procházku po singapurském předměstí, která mi dala tolik! Dobrého povídání a úplně jiných pohledů na město. Děkuju! Moc!