Kurátorské klikání #50: ÚNOR 2023

Další návštěvy u nás v KL, další řešení naší budoucnosti, velká oslava narozenin, zabookovaný výlet do Japonska coby náš druhý výlet z mise za odpočinkem. Správně by měl být domů, ale přes celou planetu a do jiného časového pásma se nám na dva týdny nechce. Únor byl akční, krátký, ale docela hodně jsem v něm psala i četla. Čtení je v samostatné záložce a sem jako obvykle házím výběr toho nej, co mě zaujalo mimo knihy. 



Terezu Matějčkovou sem dávám pořád a nejspíš ještě dlouho budu. Protože rozhovory jako tento, to je prostě pohlazení intelektuální duše. (Knížku už mám aspoň ve čtečce.)

V Respektu se Bára Chaloupková, Štěpán Sedláček a Jiří Sobota vrhli na pravidelné měsíční rozbory Ameriky. Americká krása už chvilku běží, já ji objevila až v únoru. Do playlistu na běhání jsem si postahovala všechny díly, začala jsem ale skvělým rozborem Elona Muska. Asi nejvíc mě na tom baví a vnitřně uklidňuje, jak se tři chytří lidé vůbec neshodnou, jestli je Musk miliardář tvořící ideologii, co možná zničí planetu anebo miliardář - záchranář, který nás všechny jednou zachrání. Do kterého tábora patřím já? Spíš do prvního, ale méně zřejmě než před poslechem podcastu. :) 

MasterClass v češtině a zadarmo v podcastu. Tleskám Dvojce České rozhlasu za nápad i provedení. Dá se za dvacet minut naučit být třeba filmovým kritikem? Podle mě nedá. Ale díky "Mistrovskému kurzu" se o filmech dá třeba jinak přemýšlet. Baví mě to moc. Začala jsem Mistrovským kurzem Kamila Fily o filmech, pokračuju organizací času, učení jazyků, kurzem - vlastně přemýšlením - o tom, jak a kde ve světě pomáhat. Moc pěkný! 

A ještě jeden podcast. Helena Šulcová měla v "Mezi čtyřma očima" moji instagramovou girl crush Zuzetu. Milé! 

Jedeme do Japonska! Už za 14 dní! Takže ke konci února jsem po večerech sledovala Naomi. A ještě dlouho budu. 

V únoru jsem poprvé vyzkoušela chatovací bot Chat GPT a jo, přidala jsem se k zástupu lidí, co si myslí, že brzo nebudou mít co jíst. Nevím, jestli mě to spíš děsí nebo fascinuje. Články o AI si s nadšením a vírou v lepší svět čtu, přitom po přečtení mě zavalí naprostý pocit rezignace až deprese z toho, co nás čeká a hlavně co čeká moje děti a že vlastně vůbec nevím, jak se na to připravit. Natož jak připravit je! Tak třeba tady. Co vy si s tím počínáte? 

Tak ještě jeden podcast. :) Díky rodičům jsem objevila poklad pro všechny milovníky letadel, letišť a všeho kolem létání. Rozhovory jsou dlouhé, ale nikdy jsem se nenudila. Třeba rozhovor s Veronikou Benšovou, která létá pro Hawaiian Airlines, jsem si dávkovala na pokračování jako seriál. Na běhání dokonalé. 

Po čase jsem se pár večerů dívala na televizi, a nejen protože Chris Hemsworth. :) Dokumentární seriál "Tělo nezná hranic", ve kterém herec pod vedením různých odborníků podstupuje výzvy na hranici limitů těla je napínavý, edukativní a kamera a vůbec celé kreativní pojetí je tak fantastické, že od obrazovky neodlepíte oči. Jak moc se dá bojovat s časem? Se stářím? Nevím, jak by edukativní stránku hodnotili odborníci, ale tuším, že asi trochu povrchně. Pro mě to tak jako tak byly dva dobře strávené večery. 

Čokoládový tofu chleba peču ob týden, a tak je na čase dát ho i sem. 

Nakladatelství Host zkompletovalo v češtině tvorbu Chimamandy Ngozi Adichie. Jupí. Mám v ní ještě dva resty, tak že by plán na březen? :)