RODIČOVSKÉ OKÉNKO: 5 videí, která s klidným svědomím pustit dětem na YouTube


Nemyslím si, že moderní technologie jsou čiré zlo a nezakazuju svým dětem televizi ani iPad. (Psala jsem o tom tady.) Co ale hlídám, kolik času na něm stráví a hlavně - co tam dělají a na co se dívají na YouTube. Respektive aby se kromě toho, jak jiní kluci staví Lego nebo hrají Minecraft, podívali taky na něco, co dává smysl i mně. :) Vlastně kontinuálně jsem překvapená, kolik existuje skvělého obsahu i pro malé děti a kolik se z něj dozvím i já, když si ho pustíme společně nebo se jim dívám přes rameno. Jsem mimořádně netechnický typ na to, abych si na YouTube udělala nějaký playlist jednotlivých videí (ne kanálů - nevíte někdo?), které jedeme pořád dokola, a tak mám wordovský dokument s odkazy na ploše ve svém počítači. Když jsem ten dokument včera pro inspiraci posílala jedné kamarádce, napadlo mě, proč ho vlastně nesdílet i tady. Můžeme si vzájemně vyměnit tipy na dobrý obsah pro děti. Takže tady je první várka a dejte mi vědět, co doma sledujete vy. 

Rozcvička s matematikou (anglicky)
Tenhle tip mám paní učitelky prvňáčků ze školy, kam chodí i Benjamín a kde jsem nedávno asistovala jako dobrovolnice. Videorozcvičku s počítáním použila jako vstup do hodiny matematiky. Kdybych na vlastní oči neviděla, jak na to děti nadšeně reagují, jak cvičí, počítají, řekla bych si, že je to hrozná blbost. Ale tak to mají rodiče se spoustou věcí, myslím. :) Každopádně, na moje děti to zapůsobilo úplně stejně pozitivně a upřímně, když si to pustíme, minimálně půlhodiny poté si to pak ještě zpíváme. 



Planety sluneční soustavy (anglicky)
Tuto písničku přinesl Ben už kdysi dávno ze školky takovým tím způsobem, že ji prostě v autě začal zpívat. Automaticky přezpíval planety sluneční soustavy, aniž by podle mě tušil, co přesně to je a k čemu to je. Od té doby u nás hraje minimálně jednou denně. Mimochodem, odstrčené Pluto na konci dojímá i mě. 



První video o lidské rase (anglicky) 
A písničkový úvod do problematiky lidské rasy, který přinesl Benjamín ze školy. Abych byla fér, k písničce dostali později i toto podrobnější vysvětlení od tvůrců Sezamové ulice. Krása!



Základy o životním prostředí (anglicky)
A znovu kousek z výuky předškoláků, které jsem byla součástí v Benjamínově škole na Den země. Začali jsme tímto videem, na které postupně navázala diskuze (O čem video bylo? Jak můžeme chránit životní prostředí? atd.), čtení knihy o planetě Zemi, vybarvování obrázků s tematikou ochrany naší planety a nakreslení něčeho, co si děti zapamatovaly z videa nebo přepsání jedné věty z jednoduché knihy. 


Vlajky zemí světa (anglicky)
Původně jsem hledala vlajkový kvíz, ale tohle písničkové video na mě vyskočilo a ukázalo se být perfektním začátkem naší společné půlhodiny s YouTube. Poslechneme si písničku a pak se pustíme do hádání vlajek tady. Vždycky se směju, když Benjamín vykřikne: "I know this country. This is where Sasha is from!" A u dalšího totéž: "And this is Maddie's country!" 


Poznámka pod čarou:
Až teď, když sem nahrávám videa, mi vlastně dochází, že jsou všechna v angličtině. Jenže tak to u nás teď zkrátka je. Většinu inspirace sbírám ve škole nebo od jiných maminek a sousedů, kteří mají děti rovněž v mezinárodních školách, a tak náš youtubovský jazyk je angličtina. Taky mi dochází, že když nevyhledávám něco vyloženě českého - Pohádky o mašinkách, Krtečka a jiné, píšu věci do vyhledavače stejně anglicky. V této stránce češtiny tedy dost podstatně selhávám.