KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #54: ČERVEN 2023

Červen byl brutálně zážitkově nabitý měsíc. Highlight roku - výlet přes půl planety na Moravu, nevím, co překoná. Snad jedině stěhování na jeho konci, bude-li nějaké? O co víc jsem jedla máminy dobroty, vyřizovala doktory a školu, jezdila na kole, potkávala kamarády, hodovala, o to méně jsem sjížděla ty internety. Ale to by bylo, aby nebylo kurátorské klikání. Něco jsem přece jen přečetla, poslechla a líbilo se mi to (v jednom případně "chutnalo mi to") (na)tolik, abych to předala dál. Zde. 


Znovuobjevení Insideru. Obsahu je tolik, že jsem na Insider doopravdy úplně zapomněla. A tak teď doposlouchávám a raduju se: z Terezy Matějčkové, rozhovoru s Ondřejem Kaniou, debaty s Borovanem a Austem. Skvělý to je všechno! (A zaslouží si tisíce předplatitelů, co to má.)

Zaslouží si vznikat a přežívat i obsah, co tolik nevydělává a jeho tvůrci? Tento text je dobrou protiváhou Insideru a dobře vypovídá o aktuální situaci v médiích. V Praze jsem teď v červnu slyšela, že kdo pracuje jenom v médiích, pokud nemá partnera, nemá pouze z mediálního platu prakticky šanci přežít. Jenom mi to potvrdilo, co jsem tady psala pár dní před odjezdem do Česka o potenciálním návratu do nějaké redakce. 

Víte, co je ghostwriter? To je spisovatel na pronájem. Najme si ho třeba Will Smith, Phil Knight, který založil firmu Nike nebo prince Harry. Ghostwriter jim napíše dílo, často jejich paměti, které pak oni vydávají za své. Jaké to je a hlavně, jak dobře vyprávět příběh? Napsal The New Yorker. (anglicky)

Můj kamarád, fantastický brand architekt a grafik Lumír, byl v červnu na coveru Marketing & Media. Konečně & gratuluju!

Objevila jsem "Nový svět" a v červnu neběhala na nic jiného. O světě s egyptologem Miroslavem Bártou, historikem Martinem Kovářem a novinářem, co už není novinářem, Michalem Půrem. Některé věci bych rozporovala, ale to vůbec nevadí, naopak - je to skvělá myšlenková výzva způsobující malilinký posun ke konzervatismu.

Jak přežít dlouhatááááánský let a vrátit se do dětství? Tetris! V letadlech Emirates anebo tady online. :) Nemáte zač!

Proteinella do každého kufru, na chleba, rohlík, palačinky, do kaší, jogurtů ... Zkuste! Mňam! (Jako jeden z kliků obvykle dávám nějaký recept, ale protože v červnu vařila skoro výhradně moje maminka a tu vám nedám, máte aspoň něco, co si můžete koupit. :)) 

A zase něco inteligentnějšího. Podcast "Za Humny" oslavil narozeniny s knihou o Hannah Arendt. Je z toho příjemně povzbudivá - aspoň pro mě byla - filozofická hodina o naději, dobru a zlu, smyslu života, lásce, smrti. 

Tallulah Willis, dcera Bruce Willice, napsala pro Vogue mimořádně otevřenou esej o sobě samé i o vztahu s otcem Brucem. Píše v ní o tom, jak se cítila ošklivá, o anorexii, kvůli které se skoro vyhladověla na smrt a hlavně o komplikovaném, přesto láskyplném vztahu dcery s otcem, který skončil dřív, než měl, protože Bruceovi Willisovi diagnostikovali demenci. Pohne to s vámi. Naštěstí nejen směrem k slzám, ale i k naději. (anglicky) 


Krásné prázdniny. A dejte mi vědět, co o nich čtete a posloucháte vy. :)