KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #58: ŘÍJEN

Říjen byl nabitý přesně tak, jak jsem očekávala. Když jsem zrovna nepracovala na copywritingu, knížce nebo ve škole, tak jsem vařila, taxikařila, uklízela, prala, fandila na fotbale tak pořád dokola. A do toho trochu cestovala (o Vietnamu už brzy), poslouchala jsem podcasty a četla. Je vidět, že vánoční sezona se blíží, i bez předplatných mám kolem sebe tolik obsahu, že bych potřebovala tři a více životů na jeho zkonzumování. Vybrala jsem si a doporučuju dál tento: 


Politice a politickým tématům se na tomto blogu většinou vyhýbám, ale v reálném životě ne. A už vůbec to nejde, když se nedaleko místa, kde jsem se narodila, odehrává další válka. O izraelsko - palestinském konfliktu moc nevím. Přála bych si, aby mi spory o území, identitu, vliv, o práva a o Boha někdo jednoduše, srozumitelně a nezávisle vysvětlil, ale je to téma komplikované a další problém je, že s jakoukoliv odpovědí se vynořují další otázky. Díky konfliktu jsem každopádně objevila Irenu Kalhousovou, ředitelku Herzlova centra izraelských studií na univerzitě Karlově. Podcasty s ní, třeba tento a tento, jsou fantastické k aspoň částečnému pochopení, co a proč se vlastně děje. Poslouchat ji je čirá intelektuální radost, a tak i když smutné téma, doporučuju v této desítce jako první. 

A o Izraeli a Palestině ještě jednou. K pochopení konfliktu není důležité jen zpravodajství a analýzy, ale také beletrie a filmy. Novináři z kulturní rubriky Seznam zpráv dali dohromady spoustu tipů, které jsem si přidala na "to read" a "to watch" list. Zbývá vyřešit, kdy to všechno budu číst a sledovat. 

A veseleji. Vrátil se Středověk. Hurá, hurá, hurá!

Abychom ho my, co máme big crush na Martina Vymětala, neměli málo, Broadcast s ním udělal další dlouhatánský podcast. Další hurá!

A v podcastu byla i moje oblíbená spisovatelka Caitlin Moranová. Jmenuje se "Reasons To Be Cheerful" a vřele ho doporučuju všem, kdo potřebují povzbudit a potřebují na to trochu víc než laciné vtipy nebo ezomoudra. Rozhovory bývalého předsedy britských labouristů Eda Milibanda a Geoffa Lloyda, britského moderátora a podcastera jsou s různými lidmi na různá témata, od feminismu po běhání. A ta British English! :) (anglicky)

Když jsme u jazyka, v New Yorkeru vyšla upřímná a zároveň i děsivá zpověď, co všechno znamená jazyk. Jaké to je, když si nemůžete upřímně promluvit se svými rodiči? Tohle mě hodně zasáhlo. I v tom smyslu, že z Česka si moc neuvědomujeme, pro kolik lidí na světě je taková situace realita. (anglicky)

Minimálně jednou za 10 dní večeříme lososa na nějaký způsob. Ale tenhle, jak ho doporučuje připravit Florentýna, vás z domova přenese do michelinské restaurace. Můj nejlepší losos v životě! 

Moderátorka Lucie Výborná se za pár dní chystá na jižní pól a píše o tom deník, který je zatím mnohem lepší, protože upřímnější a lidštější, než její kniha. Snad to tak bude ČASTO pokračovat. 

Zase podcast. Bára Chaloupková z Respektu je na dva roky v USA, kde studuje na prestižní Columbia Univerzity. Jaké to je, když žijete v New York City a učí vás Hillary Clinton na škole, která by se možná vůbec neměla jmenovat po Columbovi? Skvělý drobný náhled do života studentky prestižní americké školy a podrobnější do výkladu amerických dějin, který je možná úplně jiný, než jaká byla a je realita? 

Robert Vlach z portálu Na volné noze začal natáčet antitiktok podcastové rozhovory. Epizody mají až pět hodin!, na běhání mi vyjdou na celý týden. Asi si nepustím všechny, ale mám ráda knížky, a protože zrovna jednu píšu, potěšily mě dva nakladatelské díly - s Jurajem Koudelou ze slovenského Absyntu a s Bárou Baronovou z wo-men. Pro oba bych chtěla něco napsat - kdyby náhodou tohle četli. :) 


Hezký podzim!