KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #59: LISTOPAD

Takže listopad pryč. A s ním první Benjamínův mléčný zub. A mámina cesta do KL - ve chvíli, kdy tohle píšu, už je zase zpátky v Česku. Ale! Přibyla v něm do tohoto roku spousta skvělého čtení a hlavně poslouchání. Tady je můj výběr, který tímto posílám dál. 







Kateřina Pantovič natočila se svojí dcerou Justýnou pilotní díl podcastu Svéprávné. Je hlavně o sociálních sítích. Baví mě nahlížet od životů druhých rodičů, oddychnout si, uklidnit se, že nejsem tím nejhorším rodičem na světě, přiučit se, když jde o rodiče starších dětí. Justýna má 15, a tak je tohle taky skvělý náhled do života, myšlení a vyjadřování současných teenagerů, do toho, jestli si myslí, že strávit 7 hodin denně na TikToku je ok a jestli je od mámy pokrytecký, když ji ze sedmi hodin udělá 30 minut. Na běhání parádní. 

Výstižný popis, za jakých okolností vzniká většina české literatury plus většina časopisových textů od externistů. Dávám si to sem hlavně jako připomínku, abych už se k žádnému takovému dílu za 20 Kč na hodinu neupisovala. 

Dočetla jsem - pro mě - brilantně napsaný životopis Elona Muska. Zhltla jsem ho jako detektivku, a tak mě zajímalo, jak píše Walter Isaacson jeden bestseller za druhým. "Well, let me tell you a story..." (anglicky)

Nebudu lhát, že k dílu Annie Ernaux, která loni dostala Nobelovku za literaturu, si pořád hledám cestu. Pořídila jsem si dvě její knihy (Roky a Paměť dívky), obě jsem rozečetla a odložila. Teď ale Roky vycházejí na Vltavě a jak na audioknihy moc nejsem, vypadá to, že tímto způsobem je dočtu a snad knihu i docením

Bez lepku, bez laktózy, ale i bez nějaké mimořádné zručnosti, bez trouby, bez hromady času... Tyhle ořechové koule s datlemi jsou bezkonkurenčně nejlepší doplněk k lineckému a vanilkovým rohlíčkům, co letos můžete dát na vánoční stůl. 

Coby tip na jeden z nejlepších životopisných filmů posílám dál dokument o životě a sebevraždě šéfkuchaře, cestovatele a spisovatele Anthonyho Bourdaina.

Filozofka Tereza Matějčková má podcast. A já ho naprosto logicky v tipech toho nejlepšího, co jsem si v listopadu pustila do uší. 

Celou dobu jsem přemýšlela, jestli informace v tom obsažené vyváží ezo moudrosti a detailní pitvání sebe sama za pomoci mnoha odborníků, na něž začínám být lehce vysazená. Ale nakonec jo, a tak je tady povídání s Michelle Losekoot


Pokud se vy nebo vaše děti učíte na něco hrát, doporučuju skvělou appku Moises, která vám vyjme vokály, bubny nebo cokoliv jiného z populárních písniček, co chcete, aby bylo na vás. My ji doma aktuálně používáme na bubny a je skvělá! 


💙

Krásný Advent!