KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #64: DUBEN 2024

Troje narozeniny, jedna zdolaná čtyřtisícovka, tři návštěvy z KL, z nichž Eva může za mnoho odkazů v této desítce. Díky, Evi! :) Duben nemohl být nabitější. Nejen zážitky, ale i dobrým obsahem ke čtení a poslouchání. Tady je výběr toho, co podle mě stojí za to poslat dál. 





👉 V Česku je to jednodušší, Amerika je hlavně pro lidi, kteří chtějí změnit svět a jsou připravení tomu hodně (ehm, všechno) obětovat, říkám pravidelně B. Teď něco podobného řekl Janě Ciglerové špičkový český lékař v Bostonu. Potěšilo mě, že s tímto názorem nejsem jediná. 

👉 A na tohle se zase já ptám B.: "Bude v Americe občanská válka?" Podobně se ptali sami sebe redaktoři Respektu. 

👉 Nevyléčitelně nemocný třicátník a bývalý fitness trenér Jan Kavalír ví, že musí zemřít. Dohodl si to ve Švýcarsku, aby netrpěl on ani jeho rodina. A pak tam nedokázal odjet. Tento rozhovor je jeden z nejsmutnějších, které jsem kdy četla. Upřímně, citlivě zpracovaný, ale musela jsem si ho kvůli tématu nedávkovat na dvakrát. Neklikejte, pokud nejste připravení brečet. 

👉 Věděli jste, že zakladatelem celého oboru kolem umělé inteligence je Čech? Já až do tohoto týdne ne. Jmenuje se Tomáš Mikolov a objevil se třeba v tomto rozhovoru. Je už rok starý, což je v tématu AI asi jako celé století, ale měli byste si ho poslechnout. 

👉 Konečně! Konečně podcast o rodičovství s muži! Doporučuju tady, ačkoliv mám zatím doposlouchaný jen díl s Michalem Půrem. Dobrý byl!

👉 Jak to vypadá, když se v debatě o situaci v pásmu Gazy potkají sice možná dobrý úmysl, ale hospodské argumenty s těmi univerzitními? Takto. 

👉 A protože mám intelektuální crush na Irenu Kalhousovu, přihazuju sem ještě debatu o Izraeli a Hamásu z Městské knihovny v Praze. Jestli se na něco těším do Česka, pak právě na takové věci, kterých se budu moct - doufám - zúčastnit naživo, které mě donutí přemýšlet a revidovat vlastní postoje a po debatě pokračovat v jejich probírání někde u vína. 

👉 Co jsem v dubnu opravdu nečekala, že na jeho konci prosedím několik hodin u animovaného seriálu pro děti o psí rodině z Brisbane. A že ani od těch "slabších" dílů neodejdu přinést si třeba čaj, aby mi něco náhodou neuteklo. 

👉 Jídla podle jejích receptů jsou 90% toho, co doma jíme. Její kuchařky mě konečně naučily, jak dobře opéct maso na guláš a vůbec vařit. Teď Jana Florentýna Zatloukalová alias Kuchařka pro dceru končí s blogem a na nějakou dobu asi i s kuchařkami. Napsala o tom velmi osobní blog. Zasáhlo mě to. 

👉 Kromě beletrie čtu knihu Úsvit všeho, která mi rozkládá všechno, co mě kdy učili a co jsem si tím pádem sama myslela o vývoji lidské civilizace. Vřele doporučuju. A protože chápu, že učíst 700 antropologických stránek je docela fuška, tady jsem našla hezké shrnutí do pár odstavců. 


Hezký máj!