KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ SPECIÁL: 10 receptů, které se vám vždycky povedou - 1. díl

Jak to vím? Protože se VŠECHNY povedly mně a od té doby, co jsem je vyzkoušela, je vařím pořád dokola. Je to většinou rychlé, cenově dostupné, protože nevyžadující žádné speciální suroviny a myslím, že i celkem zdravé. Odkazy na ně mám uložené v dokumentu na ploše počítače a kdykoliv nevím, co vařit, dokument otevírám a jeden z receptů vybírám. Teď se dívám, že jich mám v dokumentu celkem 30! (to jsem ani netušila), a tak tento speciál rozdělím na tři části. Tady je první. S díky Evě, která mě na tento nápad přivedla. :) 



Naše v současnosti asi nejoblíbenější jídlo, které chutná jako ze slušné restaurace a mají ho rády i děti. Vařím ho i návštěvám a ještě nikdy nezklamalo. Kristýna si ode mě odkaz na recept zkopírovala se slovy, že je to jídlo, které udělá svému klukovi, s nímž tehdy začínala randit, aby se z něj stal stálý partner. Pokud vím, zafungoval recept i tady. :) Nepodceňujte dobrý parmazán a pepř. Zeleninu vynechávám. 

Ultimátní česká klasika za pár minut na stole. Doma ji miluju hlavně já, ostatní k čočce musím přemlouvat, ale to jídlu na dobrotě nic neubírá. 

Asijskou kuchyni vařím čím dál častěji, ale tohle je suverénně můj neoblíbenější recept, který se dá v pohodě uvařit i kdekoliv mimo Asii. Tofu dost často nahrazuju čerstvou rybou, většinou mořským okounem, kterého bleskově připravím podle tohoto receptu Laury Vitale.

Florentýna nazvala tento recept "špagety carbonara, nad kterými budete vzdychat". Vzdycháme. Je jednoduchý, uvařit ho trvá zhruba stejně dlouho, jako se vaří těstoviny. Dělala jsem je zrovna včera a ani na mě nezbylo. :) Speciální tip od mé italské kamarády v Kuala Lumpur: pokud v supermarketu seženete "guanciale", dejte ho tam místo slaniny. 

Tohle dělám pokaždé, když mám pocit, že se na našem stole objevuje málo zeleniny. Na rozdíl od předchozích receptů je tady trochu víc práce s krájením a postupným opékáním zeleniny, ale není to žádná tragédie. V rámci úspory času neloupu rajčata a nikdy to nikomu nevadilo. S čerstvým chlebem chutná božsky. 

Když si koupíte zmrazené těsto na koláč, je tohle bleskovka. Recept je opět se slaninou, ale nelekejte se. I já si ho různě upravuju podle toho, co mám zrovna v lednici nebo o čem mám pocit, že jíme málo. Místo slaniny může být šunka nebo - u nás často - brokolice a strouhaná mrkev, například. Jakmile quiche upeču, často to dělám tak, že půlku sníme a druhou si dávám do mrazáku na nějaké kritické dny, kdy nemám čas vařit. Abych byla fér, zmrazené těsto nekupuju, ale dělám opět podle Laury Vitale a tohoto receptu, který se dá využít nejen na dýňový koláč, ale třeba i na apple pie

Tohle je nejlepší domácí pečené kuře, co jsme kdy měli.  Já si ho dávám se salátem a chlebem, dětem k němu často dělám bramborovou kaši. 

👌 Cashew Pesto Pasta (anglicky)
Jeden pro vegany a hlavně milovníky avokáda. :) To jsme u nás doma všichni, čímž je mi odpuštěna i zelená barva tohoto jídla, která obvykle svádí k prohlášení "toto nemám rád" a protaženému obličeji. Ale máš. :) 

Tohle je B. jedno z nejoblíbenějších jídel. Úplně obyčejné, připravené na pánvi nebo v toasteru za pět minut, ale když máte dobrý chleba a dobrý sýr (čedar, jak píše Bjukitchen, je fakt nejlepší), dostanete lahodné jídlo, které naservírované se salátem vypadá podobně jako na fotce. 

Další velmi populární americké jídlo, které jsem se naučila v USA. Nejlepší na něm je, že se vaří v pomalém hrnci, kam se ráno nahází všechny suroviny, hrnec se zapne a pak už se 4 - 6 hodin nemusíte o nic starat. Hrnec nechávám stát celý den na kuchyňské lince, takže je to ideální jídlo na dny, kdy každý přijdeme odpoledne nebo navečer domů v jiný čas, každý má takový hlad, že nevydrží vteřinu čekat a zároveň by si dal něco čerstvého, dobrého, teplého... Chilli vařím většinou tak velké množství, jak se píše v receptu a pak polovinu zamrazuju. Rozehřívám ho pak v klasickém hrnci na plotně. 


Dobrou chuť.  :)