Největší radost: Těšit se

10, 9, 8, 7, 6 …. a můj bratr a přátelé už skoro nasedají do letadla směr Washington. Není větší radosti v životě, než na něco se těšit. Ostatně neříká se nadarmo, že "mít se pořád na něco těšit" (a tedy se v duchu tetelit radostí) je zároveň největší díl, z něhož se skládá lidské štěstí.

Svým způsobem mám pocit, že tyhle těšící se dny jsou snad ještě lepší než ty, které přijdou, až můj bratr a přátelé vystoupí z letadla. Je to podobně jako těšení se na prázdniny, když známky už jsou napsané a do školy se chodí jen proto, aby se odevzdaly učebnice nebo pro výlety. Totiž když ty významné dny potom nastanou, to moře společně strávených chvil, které si teď představuju, se už v první hodiny někam vypaří a já nemůžu za žádnou cenu přinutit mozek, aby od toho momentu nemyslel na chvíle, kdy se moji blízcí budou muset zase zabalit a odjet zpátky domů.

No, naštěstí tomu bude předcházet - věřím - ještě spousta radostí.

A mimochodem, pokud právě plánujete dovolenou, nekupujte si last minute, na který odletíte hned zítra. Jak zjistili holandští psychologové, před dovolenou jsou lidé ještě šťastnější než ve chvíli, kdy někam odjedou nebo už tam dokonce jsou. Je to vědecky potvrzené – těšení je to nejlepší, těšení se je radost. Tak si ji užívejte.

:)