Jednoduchá orientace v Americe? Řekl kdo?!

Stává se mi to pokaždé, když v D.C. vystoupím z metra a mám se zorientovat, jestli devatenáctá ulice, kam mířím, je směrem nahoru nebo dolů. "Nahoru" a "dolů" jsou ovšem výrazy v Americe naprosto neodpustitelné, uvědomila jsem si nedávno, kdy jsem si chtěla ušetřit zbytečné kroky a zeptala se. 

"Sure. Devatenáctá? Na sever přece," dostala jsem odpověď.

Zatímco v Evropě se světové strany probírají maximálně ve škole nebo ještě možná, když někomu chcete říct, že jste byli na dovolené v jižní Francii, Amerika je žije. Ostatně, už v občanské válce proti sobě stáli the North a the South a v každém autě, v němž jsem tady za mořem doposud seděla, byla signalizace světové strany součástí palubní desky. Ačkoliv jsem vystudovala zeměpis, když mě postavíte vlastně kdekoliv (nejen doprostřed města), nejen že netuším, ale ke je devatenáctá, ale kde je sever už vůbec ne. Poprvé jsem poznala, kolik uhodilo, když jsme v březnu s B. vyrazili na večeři a já naťukala do navigace adresu, už jsem ale jaksi přešla, že jedno číslo a jedna ulice skýtá pod písmeny „SE“ (south – east) a „NE“ (north-east) dvě možnosti přesně na opačných koncích města, tedy řekněme nějakých dvacet mil od sebe. Ten večer jsme jedli v McDonald´s.

Že mám vážný problém, mi došlo, když jsem nedávno volala B., abych se zeptala, kde že je ten obchod, kam mám jet nakoupit. „Simple,“ odpověděl můj manžel, „z domova po šedesát šestce na jih a první exit na západ …“ Aha.

Když v turistickém průvodci narazíte na informace o Spojených státech, tvrdí se v nich většinou, že orientace, tedy aspoň ve velkých městech, nemůže být jednodušší: streets jsou ulice táhnoucí se z východu na západ, avenues ze severu na jih a navíc je to celé jen o číslech a písmenech abecedy. Easy. Tedy když tušíte aspoň to, kde je sever, což řada Američanů ano a já nechápu, jak to dělají. Dlouho jsem se tím užírala, až jsem včera vystoupila ze tmy metra a než jsem stihla zprovoznit mapy v Googlu, přiskočila ke mně žena s otázkou: „Promiňte, hledám šestnáctou, prý je to na jih. Nevíte, kterým směrem?“

Nejsem v tom sama. A to mi udělalo radost.