Co si vezu z Česka?

Dnes ráno se s Benem vracíme zpátky do Spojených států. Po měsíci stráveném v Česku se ve mně mísí tolik různých emocí, že mi bude chvilku trvat, než je zpracuju. Splnila jsem si spoustu věcí, co jsem měla v plánu, ale pořád mi jich dost zůstává na někdy příště. A tak mě těší, že jsem stihla aspoň nákupy.

Některé věci si vozím a nechávám vozit pravidelně, protože se v Americe velmi špatně shání, jiné jsem objevila náhodou. Tentokrát mám v kufru kromě spousty dárků pro sebe i pro Benjamina, za které vám moc děkuju, a taky kromě věcí, o kterých už jsem psala kdysi, tyhle radosti:

Perníkové koření
Perníčky jsou moje dětství. Mám je ráda nejen na Vánoce, ale i během roku. A perníkovým kořením si čas od času z nostalgie ovoním i jiné sladkosti, třeba muffiny. Bohužel v Americe není perníkové koření k sehnání a abych ho nahrazovala směsí, kterou si sama vyrobím z různého dostupného koření, na to jsem dost líná a málo kuchařsky zdatná. Proto nedám dopustit na koření v pytlíku a kupuju ho pokaždé, i když třeba domácí zásoby ještě úplně nedošly.

Mletý mák
Moji posedlost mákem ve Spojených státech nikdo nechápe. V těhotenství jsem ho potřebovala alespoň lžičku každý den (v nouzi nejvyšší jsem se pokoušela nahradit ho konzumací chia semínek, ale těhotenské chutě jsem neošidila), a i teď si ho dávám alespoň jednou týdně. Což vychází docela draze, neboť mák se v USA prodává jen v některých supermarketech, a navíc v sekci koření zhruba za 5-7 dolarů malé balení, které obsahuje pár čajových lžiček. Takže si z domova beru pořádnou zásobu. Už teď se těším, až si udělám nudle s mákem, a na pozdvižené obočí B., který zase ani neochutná, čímž pádem zbude celá porce na mě. 

Hračky pro Beníka z obchodu Hugo chodí bos
O tomhle obchodě jsem se dozvěděla z Instagramu. Okamžitě mě nadchnul, protože na každé fotce jsem našla minimálně jednu hračku, se kterou jsem si v dětství sama hrávala. Líbí se mi, že všechny hračky jsou od začátku do konce vyrobené v Česku, z kvalitních materiálů šetrných k životnímu prostředí, jsou překrásné, a hlavně úplně jiné než v amerických obchodech zaplavených plastem radioaktivních barev z Asie. Pořídila jsem Benovi několik chrastítek, které u něj mají velký úspěch, a navíc jsou úžasně skladné i do kočárku. Příště se chci do obchodu určitě vrátit a nakoupit tam dárky i pro děti našich amerických známých. Jsem zvědavá, jak se jim české hračky budou líbit. 

Tohle body jsem před třiceti čtyřmi lety nosila já, teď ho oblékl Beník. Moje chrastítka už se ale nezachovala, a tak jsme koupili tytéž, jen v novém vydání v obchodě Hugo chodí bos. 

Kuličkový antiperspirant Nivea
Při pohledu na cokoliv značky Nivea se mi vybaví babička, která měla několik modrých placek s hutným krémem rozmístěných po celém domě, maminka a taky moje německá kamarádka Dany, která si Nivea výrobky vozí do USA doslova po kilech. Kosmetika Nivea se v amerických obchodech najít dá, ovšem jen některé produkty: třeba právě placatá kovová krabička s těžko roztíratelným krémem nebo bílá krabička s jeho soft verzí. Já miluju oba plus jejich kuličkový antiperspirant. Kuličky nejsou v USA tak běžné jako v Česku, používají se spíš krémové verze, a zrovna Nivea se mi opakovaně sháněla extrémně špatně. Deodorant mají výjimečně v obchodě s německými delikatesami, ale bývá jich tam pár kusů a jeden stojí neuvěřitelných 12 dolarů! 



Sudocrem
Jsem měla na seznamu věcí, které bych v Česku chtěla vyzkoušet, už před příjezdem. Několik z vás mi ho totiž doporučilo jako nejlepší výrobek na dětský opruzený zadeček, což se rozhodně potvrdilo. A začala jsem ho používat nejen na Beníka, ale i na jizvy po znaménkách, které jsem si v Česku nechala odstranit a taky na různé odřeniny a modřiny, které mám, když tu a tam nešikovně narazím třeba do nábytku. Funguje fantasticky!





Knihy "Projekt štěstí", "A dost!" a "Nesnesitelná lehkost bytí"
Ačkoliv jsem se několikrát zařekla, že knihy a časopisy tentokrát brát nebudu, nakonec jsem neodolala. Hlavně proto, že se mi v antikvariátu podařilo sehnat knihu "Projekt štěstí" o tom, jak být šťastnější v naprosto obyčejném, každodenním životě, jejíž americký originál mě kdysi naprosto okouzlil. Dlouho jsem doufala, že budu mít šanci přečíst si ji i v češtině. Protože doma jsem ji nestihla ani otevřít, beru si ji s sebou do letadla. Přibrala jsem i "A dost", taktéž knihu americké autorky, která žije ve Francii, a srovnává výchovu dětí v obou prostředích. A ze své domácí knihovničky si odnáším do Ameriky i Nesnesitelnou lehkost bytí. Na klasiku se chystám už velmi dlouho, tak jsem zvědavá.

Peřinka a tričko z YoungPrimitive 

Další česká značka, kterou jsem objevila díky sociálním sítím. Na peřinku už je sice Ben trochu velký, ale tahle se dá použít i jako multifunkční podložka, třeba do kočárku nebo na hraní. Navíc je krásná, lehká, skladná, pratelná, zkrátka splňovala všechno, co jsem chtěla. A tak jsem k ní Benovi rovnou přibrala i jedno vtipné tričko, které bude v USA určitě vzbuzovat mnoho zvědavých otázek. Pořád tápu, jak nejlépe přeložit "Mám teď takový období", aby to v angličtině vyznělo stejně originálně a vtipně jako v češtině.   


Mimochodem, vy, co žijete mimo Českou republiku, co si s sebou z domova berete a vozíte vy? :)