Velká radost z kosmetických miniatur: Máte ji taky?

Včera jsem sledovala populární seriál Master of None komika Azize Ansariho. Za Azizem alias Davem přijede na návštěvu do New Yorku jeho italská kamarádka. Korzují spolu po městě a na její přání zabrousí i do jedné z obrovských drogerií. Jak se procházejí mezi sprchovými gely, šampony, kartáčky na zuby a léky na všechno, Italka najednou nadšeně vyjekne: "Podívej těch nádherných miniatur!". 

Načež vezme do ruky opravdu malilinkaté balení vazelíny a obrátí se na Azize: "No není kouzelná?" Aziz jejímu nadšení vůbec nerozumí. Já ano. V amerických drogeriích totiž u regálu s miniaturami prožívám stejně bizarní radost jako ona. A její reakce mi dodala odvahu, abych o něm napsala, a zároveň nevypadala, že jsem úplně praštěná.

Nikdy jsem si nemyslela, že bych se mohla culit při pohledu na miniaturní šampon, deset mililitrů kondicionéru, vypísknout jupí, když beru do dlaně modré minikolečko s drobným nápisem Nivea nebo se dojmout nad dětským olejíčkem do dlaně. A přece to tak je. Líbí se mi na nich spousta věcí. V první řadě to, že v malém balení je i úplně obyčejná ústní voda najednou roztomilá. Líbí se mi pořizovat si miniatury na cesty i jako malé dárky pro kamarádky: všude se vejdou, můžu jich koupit opravdu hodně, když je potřebuju převézt přes oceán, a jsou to takové malé milé pozornosti pro radost, které nevytvářejí nepříjemný pocit povinnosti, že by měly být oplaceny. Ačkoliv finančně je to při ceně jeden až dva dolary za pár mililitrů sprchového gelu pochopitelně šíleně nevýhodné, miniatury působí dojmem, že jsou vlastně skoro zadarmo. (Z toho omylu mě vždycky vyvede pokladní, když jich tam přinesu dvacet najednou.)  Těší mě taky to, že jak jsou maličké, můžu za krátkou dobu vyzkoušet mnoho přípravků všemožných účinků a vůní, které bych si ve velkém balení netroufla koupit ze strachu, že mi nebudou vyhovovat nebo mě omrzí a já je nespotřebuji. No a protože miniatury se vypotřebují opravdu raz dva, můžu si jít brzo koupit další.


P.S. Ten seriál je skvělý. Jestli máte Netflix, milujete Itálii, New York a nenucený, někdy trochu černý humor, rozhodně doporučuji.