10 tipů, co vidět a dělat v New Yorku (když na Soše Svobody už jste byli)

Za pár dnů jedu už po mnohaté do New Yorku a už se nemůžu dočkat! Tohle město je moje srdeční záležitost. S Benjamínem v náručí už si nejsem tak jistá, že bych v něm chtěla žít, na to se mi zdá příliš ukvapené, hlučné, náročné, ale vždycky se do něj budu plná euforie vracet.

Baví mě jeho spontaneita, energie, to jak člověku nedá spát, protože se v něm pořád něco děje. Mám ráda, jak mě dokáže nabít i unavit, miluju jeho vůně i pachy, líbí se mi, kolik v něm vždycky nachodím kilometrů … a že i po těch mnoha návštěvách v něm pořád mám co objevovat.


Párkrát jsem tady na blogu publikovala svoje srdcovky z míst, která jsem navštívila. Pak jsem s tím na čas přestala a loni se k tomu zase vrátila příspěvkem z Montrealu, který vás nadchnul. Za poslední měsíc mi asi deset z vás napsalo, že se chystáte do New Yorku a jestli bych neměla tipy, co vidět, na rámec toho, co se píše v průvodci. Což bych samozřejmě měla. Když jsem si je zkusila hodit na papír, popsala jsem celou stránku. Tohle jsou ty nejlepší, ale třeba brzo udělám pokračování. :)

K organizovaným túrám městem jsem bývala jeden čas skeptická. Stály spoustu peněz, platilo se předem a kvalita byla často velmi pochybná. Stejné zkušenosti měla zřejmě i parta lidí kolem Free Walking Tours a tak založili společnost, která na to jde jinak: zaplatíte až po túře a jenom tolik, za kolik vám podle vašeho mínění stála. Průvodci jsou nadšenci, co vědí, že nic nemají předem jisté, a tak se musí snažit. Takže žádné čtení z papírů, žádná data, která si vyhledáte na mobilu, ale jedna zajímavost za druhou plus tipy na debužírování, bary kam chodí vaši oblíbenci, vtipy a tak dál. Společnost funguje v mnoha městech USA i v Evropě a všechny prohlídky, co jsem kdy zkusila, byly skvělé. V New Yorku doporučuju túru po SoHo. Navíc končit budete prakticky za rohem od nenápadné prodejny nejlepších cheesecaků v New Yorku – Eileen’s Special Cheesecake.
P.S. Já dávám za prohlídky většinou kolem 25 dolarů za osobu, ale je to na vás.

Nejlepší zmrzlina: Morgenstern’s Ice Cream
Na tuhle zmrzlinu se v New Yorku během víkendů stojí i hodinová fronta. Já jsem se o ní dozvěděla loni v létě až poslední den našeho pobytu, a protože byla zrovna neděle, čekali jsme s B. doopravdy skoro hodinu. On trochu brblal, ale dobře jsme udělali, protože tohle byla vážně nejlepší zmrzlina, kterou jsem kdy jedla. Měla jsem banánovou a kokosový prach a můžu říct jen: mňam! 


Originální vyhlídka: Sixty SoHo Hotel
V tomhle hotelu se ubytuju až jednou napíšu román a prorazím s ním podobně jako třeba Elizabeth Gilbert s Eat, Pray, Love. Zatím tam chodím okouknout alespoň střechu s fantastickou vyhlídku na SoHo a Freedom Tower. Ráda bych vám doporučila nějaký dobrý drink, ale protože tohle místo jsem objevila až jako těhotná a ještě pořád kojím, po pravdě přiznávám, že tam znám jednom pomerančový džus se sifónem. Což je taky dobrý. :)    
P.S. Terasa s barem je přístupná jen od konce března do konce října. 



Skvělé místo na běhání: West Side Waterfront
Waterfront je vlastně místo na procházku kolem řeky Hudson River, což může znít relativně obyčejně, ale není to tak. Velká část západní strany Manhattanu je hlavně v dolní části kolem Ground Zero celá nová a má až přímořskou atmosféru. Chodníky s cyklisty a běžci obklopují parky s pikniky a restaurace a kavárny plné báječného občerstvení. Je to nejjednodušší způsob, jak si během chvilky odpočinout do ruchu města a je to fajn tip, kam si jít zaběhat, když v Central Parku už jste byli desetkrát.

Kam se schovat před deštěm: Strand Bookstore
Pokud milujete knížky, musíte do Strandu v East Village. Jedno z posledních nezávislých knihkupectví, které odolalo tlaku gigantů alá Barnes and Noble má před vchodem police, kde se dají pořídit knihy i za dolar. Vevnitř pak najdete dřevěné podlahy, originální a vtipné doplňky pro každého knihomola a několik pater plných knih, ve který se dá přehrabovat klidně celý den. Skvělý tip, kam zajít, když prší!



Tip na horké léto: Metrem na pláž
Pokud je naopak krásně a newyorská letní výheň, je ideální čas udělat si výlet na pláž. Dodnes mě nepřestane fascinovat, že v NYC se na ni dá dostat metrem a že z turniketů vylezete opravdu nedaleko od písku. Většina lidí jezdí na Coney Island, kde je hezky, ale od června do září taky plno a šíleně rušno mimo jiné kvůli zábavním parkům. O hodně klidnější volba je Rockaway Beach. Z Manhattanu jste tam zhruba za hodinku (vystupte na zastávce Beach 96th Street) a dá se tam krásně a v klidu procházet nebo si v písku číst a pak si zajít na čerstvý kokos. Na Rockaway Beach můžete z Manhattanu dojet i lodí, odjíždí se z Pier 11 nedaleko Wall Street.


Tip na procházku nebo piknik: High Line Park
Tohle místo je hodně prima, obzvlášť když si pokaždé uvědomím, že tu ještě poměrně nedávno vedla nadzemní dráha a jezdily vlaky. Dnes je z bývalých kolejí široký a zhruba dva a půl kilometru dlouhý bulvár plný zeleně, umělců, hudebníků, dobrého jídla, chutných sladkostí (zkuste ice cream sandwich z Melt Bakery, mají tady stánek) a pití. Začít můžete v Hell’s Kitchen na 34th Street a 11th Avenue a dojděte až do Meatpacking District. Nádherná procházka!

Nejlepší káva: Toby’s Estate Coffee
Najít v USA dobrou kávu bylo donedávna podobně složité jako koupit u nás slušné ovoce a zeleninu. New York je samozřejmě výjimka a dobrých kaváren je tu mraky. Já chodím ráda do Toby’s Estate v UrbanSpace Vanderbilt, což je takové malé zastrčené tržiště v blízkosti Chrysler Buidling. Nejen káva je tady super, B. tady pravidelně kupuju a do práce nosím (když je zrovna v NYC) donuty z The Dough, protože tady mají malý stánek. Hodně hipster pobočku (samá oprýskaná cihlová stěna) má The Dough na křižovatce 19th Street a Páté Avenue. Vždycky si vzpomenu, jak jsme tady jedly donuty s mojí maminkou, já jí nadšeně popisovala, že je to asi nejlepší místo na koblihy v New Yorku, šíleně úspěšný podnik. Moje maminka začala zkoumat oprýskané stěny a říkala: "A vidíš, to je zvláštní, takový byznys a ani si tady nevymalují." :)



DUMBO Brooklyn
Tady je to hodně prima, hlavně když přijdete brzo ráno, a ještě tu skoro nikdo není, takže jste první v parku, otevíráte kavárny a tak. Je to ideální místo na pěknou procházku s vyhlídkou na Manhattan, snídani, dobré kafe nebo tzv. window shopping, kdy chodíte po ulicích a koukáte do výloh obchodů. Teď už je toto místo hodně populární i mezi turisty, ale mně to nevadí, stejně se sem vždycky ráda vracím a chodím a chodím. A pak si přejdu milovaný Brooklyn Bridge zpátky na Manhattan.


Medvídek Pú sice pochází z Velké Británie, ale domov má ve vitríně v newyorské veřejné knihovně. Dočtete se u něj, že medvídka pojmenoval autor Alan Milne podle hračky – plyšového medvídka – svého syna Christophera, který je v Púovi hlavní postavou, Kryštůfkem Robinem a mnoho dalších zajímavostí. Veřejná knihovna je podle mě jedna z nejkrásnějších newyorských budov. Vůbec se nedivím, že se tady Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě chtěla vdát. 


No však se běžně podívat a uvidíte. Vždycky mě tady napadne, jestli bych v New Yorku nechtěla aspoň nějaký čas bydlet právě kvůli téhle knihovně. 


Pokud máte v NYC nějaká oblíbená místa, napište mi je, ráda se tam zajdu podívat. :)  





Foto: www.meltingbutter.com, The Style Junkies, www.nycgo.com