Italský paradox, kterému nerozumím


Jsme na dovolené v Itálii, mé oblíbené zemi. Ze severu už jsem viděla docela hodně, proto jsem tentokrát zamířila na jih – nejprve do Neapole, kde se odehrává děj Geniálních přítelkyň, pak na Amalfi a nakonec na Sicílii, která je prý ze všeho nejvíc tou pravou Itálií.

Nedokážu vysvětlit, proč mám Itálii a italštinu tak ráda. Poslední dobou možná jako kontrast k Americe, uhoněné, upracované, kde se požitky všeho druhu schovávají až na důchod?


Vzala jsem si s sebou na cesty životopis Leonarda da Vinciho, a čím pozorněji ho poslouchám, tím víc se zamýšlím nad něčím, co absolutně nedokážu pochopit. Itálie byla středobodem římské říše a kolébkou renesance. Jen kolik skvělých myšlenek dal světu třeba právě da Vinci! Itálie je také mistrovské dílo přírody: země, co má hory, lesy, sopky, moře, dvacet naprosto odlišných regionů se skvělými tradicemi i nejlahodnějšími jídly, která jsem kdy měla možnost ochutnat. Sotva tu ujdete několik kilometrů, abyste nenarazili na nějakou vznosnou budovu, galerii nebo jiné umění, obchod či restauraci, které člověka povznesou.

A přece. Když teď - o dvacet čtyři hodin později, než jsme původně plánovala, protože v Itálii se za osm dnů, co jsem tady, už podruhé stávkovalo - projíždím po rozbitých cestách Sicílie, sleduju rozpadlé mosty, procházím oprýskanými městy, špinavými nádvořími, kličkuju uličkami plnými odpadků a dívám se do špinavých fontán, při všem kouzlu, co to má, nedokážu potlačit zklamání a smutek. Čím to je, že země, která má veškeré předpoklady být úchvatnou a která kdysi bývala světu vzorem, vypadá dnes takto? Čím to, že Italové kdysi dali světu ty největší vědecké, politické i umělecké mozky, a dnes nejsou schopní udělat si pořádek v průměrně velkém městě, natož v celé zemi? Čím to, že v jedenadvacátém století už země neinspiruje, neohromuje, neřadí se po bok velmocí díky svým nápadům? Jak mohou Italové nechat tak krásnou zemi tak chátrat? 



Nevím. 


Ale nežiju tady, jsem tady pouze na krátké návštěvě, která mi zřejmě nedovoluje prozřít a pochopit. 


Třeba mi poradíte?



Foto: Photo by La So on Unsplash