Ještě jedno kurátorské klikání: Nejlepší newslettery roku 2021

To už je čas na rekapitulace? :) Tak - úplně ještě ne. Ale v tomto roce jsem natrefila na tolik skvělých newsletterů, že už někdy v létě jsem se rozhodla o nich udělat samostatné kurátorské klikání. Zároveň jsem pořád měla pocit, že v mém seznamu ještě něco chybí. A taky chybělo! Až teď, pár týdnů poté, co svůj newsletter začala psát Hanka Martinková, můžu říct, že můj seznam je kompletní. Tak kdybyste se chtěli inspirovat a přihlásit si do schránky odběr pár chtěných a očekávaných dopisů, ze kterých budete mít radost, tady to je. 

Anglofil
Online angličtinář Tomáš Herlík píše nejlepší newsletter o angličtině a Velké Británii. Pokaždé mi v něm vysvětlí nějaké slovíčko nebo frázi (a skoro nikdy ho neznám!). Naposled třeba: "that’s just my two cents", což je idiom, kterým nesdělujete nic o své peněžence ani bankovním účtu, ale který se používá ve smyslu něčí názor. Dál Tomáš píše o Velké Británii a její historii, královské rodině, knížkách, podcastech. Je to nabité, přitom skvěle napsané, čtení odsýpá. Na Anglofila mám v e-mailu zvláštní složku, jak je mi drahý. 
Chcete? Klik sem.

Pavlína Louženská 
Konzultantka, mentorka a zakladatelka "Holek Z Marketingu" je jedna z mých #girlcrush. Její newslettery jsou o byznysu, módě, designu a o všem, o čem si holky povídají u kafe nebo u vína, akorát to nikdo nezapisuje. Tedy – někdy to evidentně zapisuje Pavlína. Její zatím poslední newsletter byl velmi detailní rozbor toho, jak vznikají trendy. O co nepravidelněji chodí, o to nadšeněji ho čtu. Fascinující spojení mnoha zdrojů a vlastní zkušenosti dělá z Pavlínina newsletteru něco, co prostě musím dostávat. Like! 
Taky chcete? Tady.  

Redneck o USA 
Matěj Schneider je největší expert na americkou politiku v českých médiích. Píše skvělé články a k nim i newsletter. Nachytřuje mě a pomáhá mi orientovat se nejen v té velké politice, co je v televizi, ale i v té menší, která je zajímavá, protože je v USA stát od státu jiná. Skvělé dílo! 
Where? Here

Nedělní příloha internetu
Už znáte z klasického klikání. :) Nedělní příloha internetu od Jakuba a Ondry je jako by mi každou neděli nějaký dobrý kamarád poslal vzkaz: "Hele, jak tě znám, tohle by se ti mohlo líbit." Kde kluci ve vodách internetu loví ty dary nevím, ale loví je zatraceně dobře. Články, knihy, podcasty. Geniální je to všechno! Ještě tak mít všechen čas světa pečlivě to všechno číst a dělat si výpisky. 
Seženete zde

Overview Effect
Píše Hana Martinková z mého oblíbeného podcastu Za humny. Overview Effect se dá přeložit jako “pocit přehledu” a přesně tím je pro mě její newsletter. Aspoň trochu ze mě snímá pocit, že jsem s dětmi zamrzla v čase a ze zpravodajství stíhám sledovat jen covery nebo titulky, ale naprosto žádné podrobnosti nebo snad dokonce souvislosti. Mám ráda přehled a konečně jsem se za to přestala stydět. Hana mi ho servíruje do schránky, chytře, skvěle napsaný a ještě přidává tipy na čtení a muziku. Šest hvězd z pěti možných. :) 
Zde, prosím. 

CitronovyDrops
Doporučovala Pavlína Louženská, a co doporučuje Pavlína Louženská, bude pravděpodobně dobré, řekla jsem si, když jsem se registrovala k odběru. A je to skvělé! Slovenka Valentína si newsletter vymyslela jako aktivitu, která jí během mateřství pomáhá udržet svět, na který byla zvyklá před dvěma porody. Každý druhý pátek jsem dostala do schránky přehled z celého světa, tipy na čtení, poslouchání a hlavně informace propojené tak, jak by je mě samotnou propojit nenapadlo. Méně politiky než u Hanky Martinkové, ale víc lifestylu. Píšu v minulém čase, protože než jsem stihla dopsat svoje klikání, Valentína si dala s newsletterem na čas pauzu. I to je mi sympatické. Nestíhala, a tak napsala, že nestíhá, a než posílat něco povrchního, raději si dá oddech. Protože mě heslo "když nemůžeš, přidej", kterým uvádí svůj poslední kousek, ještě nepustilo, obdivuju její rozhodnutí ještě trochu víc. 
Až se po pauze (doufejme krátké) vrátí, najdete ji tady.  

Newslettery
Martin Kavka sepisuje věci, které se týkají kreativity, psaní, motivace, newsletterů a často přidá zajímavé výpisky nebo vlastní rozhovor. Jeho newsletter o newsletterech je sdílený dokument příběhů, nápadů, strategií, zajímavých odkazů, které mají využití pro každého a všude. A kdyby náhodou ne, je to minimálně zajímavé čtení k pobudové prokrastinaci. 
Klik sem

Anglicky: 
Anne Helen Petersen
Faktem je, že angličtině dávám poslední dobou dost vale. Snažím se, ale nejde mi to, čtení mě víc zatěžuje než abych si ho užívala, takže ani anglických newsletterů neodebírám moc. Chodí mi jich víc, ale hlavně proto, že jsem je ještě neodhlásila. U kterého by mi ale odhlášení bylo vážně zatěžko, je Anne Helen Petersen. Anne mi posílá do schránky dopisy, které často začínají: "Jak jsem včera dopisovala článek o tom a onom, došlo mi, že ...." a následně se rozvinou do popisu nějakého velkého společenského fenoménu. Namátkou: Hubnutí. Novoroční předsevzetí. Volby. Rozhodovací paralýza. Dají se číst kdykoliv a bez pocitu, že vám chybí kontext. Naopak Anne Helen vám je do nějakého zajímavého kontextu zasadí. 
Chcete? Tudy, prosím. 

Děkuju, autorky a autoři skvělých newsletterů. :)

A děkuju vám všem, kteří přidáte svého oblíbence dolů do komentářů.