OKAMŽIK RADOSTI: Páteční odpoledne

Páteční odpoledne je moje nejoblíbenější část týdne. Pátek byl vždycky můj nejoblíbenější den, ale jeho odpoledne, speciálně tady v Malajsii, jsou prostě nějaká ještě lepší. 

Když jsou děti ve školce a ve škole a já v pátek po dvanácté zavírám počítač, v Česku ještě ani nevstáváte. Ale my už máme tak trochu víkend, přitom ze skutečného víkendu čas ještě neukrojil ani vteřinu. Líbí se mi, že zatímco během týdne je pořád něco, v pátek odpoledne po mně většinou nikdo nic nechce, nikdo nevolá, většina věcí počká, včetně úkolů, které si dávám já sama sobě. 

Jakmile vyzvednu Olivera ze školky a Benjamín přijede ve tři ze školy, máme obvykle velmi uspokojující odpoledne u bazénu, ve kterém jako by se zastavil čas. A nejvíc mě baví, že nemusím nikoho nikam honit, protože po tomhle bezčasí, až někdy za dlouho odezní, přijde sobota, kdy vstaneme až vstaneme a moc toho nemusíme. Prostě spousta důvodů k něčemu, co vypadá jako bezdůvodná spokojenost. 

Vlastně mi to nepřišlo ani téma na psaní, dokud mi moje švédská sousedka minulý týden neřekla, že ve Švédsku má tento pocit dokonce svoje pojmenování – Fredagsmys. Fredag je švédsky pátek a mys znamená něco pohodlného. Fredagsmys se tedy dá přeložit jako páteční pohoda se všemi pocity, které popisuju výše. Akorát ve Švédsku se kromě léta prý v pátek odpoledne nekoupou, ale hrají deskovky, čtou si, dívají se společně s dětmi a rodinou na film. 

Vždycky mě pobaví, když slyším nějaký důkaz, že i přes hromadu kulturních rozdílů a všelijakých větších, menších i úplně zbytečných nedorozumění, jsme my lidé v jádru vlastně všichni podobní. 

Tak hezké páteční odpoledne. A užijte si víkend.