KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #56: SRPEN

Srpen se taky vyvedl. A jak mi každý jiný měsíc připadá, že trvá tak týden, srpen jako by se nějak zázrakem prodloužil na dvojnásobek. Díky. :) Bylo hodně psaní, koupání, čtení, začala nám škola,  Benjamín se učí, já někdy učím, vrátili se nám všichni kamarádi a sousedé, oslavila jsem 365 dní na Duolingu, prosadila a naplánovala jsem výlet na Borneo... a tak všelijak dál. A bylo hodně dobrého, co jsem objevila k předání dál. Tady to je. 



Pamatujete na ztracené letadlo na letu MH370? Přiznám se, že jsem vůbec netušila, kolik kolem něj probíhá vyšetřování a hobby pátrání a už vůbec ne, že pro ztracení existuje nějaké logicky znějící vysvětlení, dokud jsem si nepustila tohle. Skvělý text z The Atlantic si koupili, přeložili a zdramatizovali ve Vinohradské 12. Poslouchala jsem to jako detektivku všude, kam jsem se hnula. Mimochodem je to také dost vypovídající zpráva o Malajsii a zdejších politických a korupčních poměrech. Akorát to neposlouchejte, pokud máte zítra někam letět. 

Knihy egyptologa Miroslava Bárty zatím učíst nezvládám, ale objevila jsem jeho newslettery o současném světě a ty jsou krátké, pochopitelné a skvělé

Kde že jsem je našla? V podcastu Nový svět. Mimo jiné tam taky zazněl tip na newsletter o Americe od historika Martina Kováře a i ten je skvostný. Poslední díl mi tedy trošku zmáčknul sebevědomí (Je možné, že jsem nečetla Hrozný hněvu?! a jiná zásadní díla nutná pro pochopení USA?) a značně prodloužil to-read list, ale to je moje vina, ne toho newsletteru. :)

Asi proto, že zákulisí vesnických zábav dobře znám, mě nikdy nenapadlo, že z nich může být tak skvělá reportáž, jakou napsal Jonáš Zbořil. 

Asi proto, že se potýkám s mírnou averzí vůči každému dalšímu obsahu vznikajícímu na téma duševní zdraví - speciálně když ho dělají influencerky ve spojení s populárními psycholožkami - prošvihla bych tohle. Nakonec byl z tohoto dílu vrcholně uklidňující ranní běh. Díky za tu úlevu i pocit sounáležitosti. U některých dalších dílů bych se už o názorech, co tam zazněly, hádala, ale tento to vyvážil.

Tři roky po covidu už i já!!! krmím a sleduju kvas a peču kváskový chleba a zažívám při tom nesmírnou radost. V tomto se definitivně řadím k "The Laggards", co zastydli v minulosti a pro chleba si do teď chodili do obchodu. :) Recept na ten nejjednodušší možný bez hnětení, co se zatím vždycky povedl zde

Tip na dětský seriál Byl jednou jeden život jsem tu měla nedávno, ale zopakuju ho, protože ho do iVysílání zařadila Česká televize. Čirá radost! 

Deník N a v něm text od Petra Koubského, to je většinou nápověda, že to bude minimálně dobrý. A - je! Deset důležitých znalostí, které vás ve škole nenaučí, je dokonce tak skvělý, že až tohle dopíšu, nejspíš si to vytisknu na nástěnku v pracovně. :)

Když jsem před pár měsíci poslouchala podcast "Za humny", kde Bára vyprávěla o tom, že ji kvůli nedostatku financí nevyšlo studium na Kolumbijské univerzitě, ačkoliv ji vůbec neznám, zamrzelo mě to. O to větší mám radost, že půl roku poté je všechno jinak, ačkoliv to znamená, že "Humna" teď asi nějaký čas nebudou. (Ačkoliv doufám v opak.) Bára ale ještě před odletem stihla natočit podcast pro Respekt o amerických prezidentských volbách. Už teď je to cirkus - a to jsme ještě nezačali.

Skončila druhá série "And Just Like That". Píše se všelicos, já jsem si to užila a těšila se na to každý čtvrtek večer, až děti zalehnou, jako na Vánoce. :) 

💙