Co se mi nelíbí na tom, jak se mluví o rakovině

Tohle téma nepatří na blog o radosti. Já vím. Poslední dobou jsem ho ale tak plná, že o něm musím napsat. Před pár dny jsem dočetla knížku Marka Hermana Najděte si svého Marťana. Určitě to pro mě bude jeden ze čtenářských zážitků roku.

Z žádné jiné knížky jsem si za poslední dobu neudělala tolik výpisků. Tolik inspirativních vět! Zároveň ve mně ale už dlouho žádná knížka nevzbudila tak negativní pocity. Když jsem četla slova o tom, že nejspolehlivějším mechanismem, jak na sebe dítě nebo dospělý člověk může přitáhnout pozornost je onemocnět, nevěděla jsem, co si mám myslet. Když pak autor snaze přitáhnout na sebe pozornost přisoudil i rakovinu, byla jsem opravdu naštvaná. Poslední dobou se s podobnými názory čím dál častěji. Jakoby rakovina nebyla nemoc, ale vlastně touha být vidět. Důsledek malé sebelásky. Trest za to, že někdo hodně pracuje. Jí lepek. Nebo si nevyčistil dost třetí oko či co.

Za první mi to přijde necitlivé, bezohledné až útočné, protože v tom vlastně čtu: jsi lůzr, který někde selhal a tuhle nemoc máš za to. Z čehož mám husí kůži jenom to píšu – zdravá.

Za druhé je v tom obsaženo, že k nápravě stačí vlastní síly: změň se, buď dost pracovitý, houževnatý, pozitivně mysli, drž přísný stravovací režim. Zatni zuby! Bojuj! A vyhraj. 

Jenže tak to přece není.

Původ onemocnění není vždycky pouze vina nemocného, a uzdravení není zásluhou výhradně silné vůle (počítá se, ale nerozhoduje), odhodlání nebo chuti do života. Stejně jako smrt není žádný důkaz o tom, že dotyčný měl toho všeho málo.      

Znovu jsem si při čtení té knihy uvědomila, jak málo se dnes mluví o vlivu štěstí/neštěstí a náhody na život člověka. Jak potřebujeme na všechno racionální vysvětlení a automaticky žijeme v přesvědčení, že to dobré získal člověk svými schopnostmi a nasazením a zlé mu do života přinesla vlastní neschopnost – třeba jen neschopnost vyladit si správně hlavu. Jak ani mnozí odborníci nejsou ochotní připustit, že i v 21. století je spousta věcí některé věci v životě prostě nedávají žádný smysl a jsou mimo naši kontrolu.  

Zase mi to připomnělo, jak mám být pokorná k tomu všemu, co mám.

Protože nehledě na to, jak moc se budu snažit, zítra už to mít nemusím.