Zdobení stromečku: Kdy je "ten správný čas"?

Snad aby zmírnil naši melancholii před odjezdem do muslimské země jedenáct dnů před Vánocemi a natěšil nás na naše vlastní svátky, zavolal mi včera B. od napůl ozdobeného stromečku. Čeká na nás v obýváku u okna, na místě, kde dosud nebylo vůbec nic, jen prázdné místo.

Den předtím jsem se B. po telefonu ptala, jak to vlastně uděláme se stromkem a kam ho zajdeme koupit, když v Ankaře nejspíš žádný neseženeme. Chtěla jsem vědět, že nebudeme bez něj a chtěla jsem ho mít doma – pro svůj klid a taky proto, abych s vědomím, že na nás čeká, měla navzdory odjezdu do země bez Vánoc aspoň trochu předvánoční náladu. Nakonec to dopadlo jako obvykle, tedy že stačila zmínka a B. ihned přikročil k činu. A protože klasický stromeček nemohl nikde najít, rozhodl se koupit v Ikea umělý a rovnou ho odekorovat barevnými žárovkami. S tím, že baňky, slámové ozdoby a moje oblíbené červené mašle na něj - nebo aspoň tak mi to říkal - dáme společně ihned po příjezdu. Z čehož jsem jako každoročně trochu v rozpacích, protože mám pocit, že deset dní před Vánocemi ještě není ta správná doba. 

Zdobení stromečku "v ten správný čas" je zajímavý kulturní rozdíl, kvůli kterému se každoročně trochu přeme. U nás na jižní Moravě se vždycky zdobil až 23. nebo 24. prosince. Ve Spojených státech ale spousta lidí, včetně některých členů mé rodiny, zdobí vánoční stromeček už na Den díkůvzdání – čtvrtý čtvrtek v listopadu, případně pár dní poté. Vůbec Američané jsou, co se vánočních dekorací týká, hodně v předstihu. Domy jsou ověšené svítícími žárovkami a na zahradách se dmou nafukovací figury Santa Clausů, sobích spřežení a sněhuláků na samospínače už od poloviny listopadu. Nevím, jestli je to tradice, většina lidí spíš říká, že si během svátků stromeček a zimní dekorace dostatečně neužijí. V tom mají pravdu. Americké Vánoce totiž trvají pouze jeden den – 25. prosince, ostatní dny jsou pracovní. Navíc hned 26. se balí vánoční dekorace v obchodech a vybaluje se Valentýn. Nejspíš proto se s tím lidé včetně B. vyrovnávají tak, že si nazdobí stromeček už dlouho před svátky. 

Já to mám se stromečkem právě naopak. Jeho zdobení je pro mě vyvrcholením dlouho očekávaného okamžiku, kterému předcházely týdny těšení, stresu, příprav, popíjení svařáku a zapalování svíček na adventním věnci. Když mi světýlka blikají v obývacím pokoji už kolem Mikuláše, kdy teprve měknou perníčky, hnětu těsta na linecké, doobjednávám dárky a mám kupu různých uzávěrek, připadám si jaksi nepatřičně. 

A právě proto si chvíle s ozdobeným stromkem ráda prodlužuju. Zatímco B. kolem něj už ve dnech mezi svátky prochází prakticky bez povšimnutí a ptá se, když ho budeme sklízet, já si ho užívám. Rozsvěcuju si ho k televizním pohádkám, večer, když všichni spí, si u něj čtu, a přenáším si k němu počítač, abych u něj mohla psát. 

A mám radost, když ho dokážu ubránit, aby zdobil náš obývák aspoň do půlky ledna. Vždycky mám pocit, že se mi díky němu lépe daří překlenou melancholické období konce roku a aspoň pár šedivých a studených lednových dnů.  


A jak to se zdobením stromečku máte vy?