Něco dobrého: Turecký bulgur pilaf

Nikdy jsem nebyla fanynkou bulguru. Nevím, kolik druhů existuje a prodává se v Česku, ale tady v Turecku zaplní různé druhy bulguru v supermarketu několik polic. Taky jsem si jich pár koupila, zkusila uvařit, ale nikdy to nebylo ono. Ani když jsem bulgur uvařila ve vývaru, nikdy nechutnal ani náznakem tak, jako chutná v jakékoliv zdejší průměrné restauraci. Pak mě zkoušení nějak přestalo bavit a doma mi zůstalo několik načatých bulgurových pytlíků.


Vlastně až do minulého týdne, kdy u nás byla paní Sevgi a já jí přiznala, že vůbec nevím, co s tím a jak ho zpracovat, aby to chutnalo pokud možno nejen mně, ale i B. a Benjamínovi. A tak mě paní Sevgi naučila tento recept a od té doby nechceme doma jíst nic jiného. Myslím, že teď tu po nás, až se odstěhujeme, zůstane několik načatých pytlíků rýže, protože kam se suchá rýže hrabe na tento superlahodný bulgur.

Abyste si ho doma mohli zkusit taky, potřebujete:
1 cibuli
45 gramů másla (tajemství dobré turecké kuchyně - máslo do všeho a nešetřit!) :) 
1 menší červenou a 1 zelenou papriku
2 rajčata
2 větší lžičky rajčatové pasty
trochu olivového oleje

Paní Sevgi začala tím, že si na troše olivového oleje a na větším kousku másla nechala zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Jakmile byla hotová cibule, přidala nadrobno nakrájené papriky a rajčata a tři čtyři minuty nechala zeleninu lehce opéct a změknout. Mezitím si ve varné konvici uvařila litr vody a dvě lžičky použila na to, aby v menší misce rozmíchala rajčatovou pastu. Pak už přišel na řadu bulgur. Bez propírání ho nasypala do hrnce se zeleninou celou velkou sklenici a za občasného promíchání nechala pět minut lehce opéct. Poté přidala rozmíchanou rajčatovou pastu, sklenici a půl horké vody, sůl, pepř a zbytek másla, vše přikryla a nechala probublávat na mírném ohni zhruba patnáct minut. 

No a to je všechno. Výsledkem je pochoutka, kterou můžete jíst samotnou jako předkrm nebo jako salát, servírovat coby přílohu k masu, rybě, grilovanému čemukoliv nebo si ji zabalit jako coby zdravý oběd do práce do krabičky, případně na další den. U nás ale ještě nikdy tak dlouho nevydržel. 

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo. :)